Programul Rabla local începe luni

programul rabla localBani de la primărie pentru românii care vor să scape de maşinile vechi. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat instrucţiunile de înscriere în programul Rabla local.

Programul Rabla local este desfăşurat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), împreună cu primăriile din ţară, pentru casarea maşinilor mai vechi de 15 ani.

  • Conturile de utilizator trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utlizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. programul „Casa Verde fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utlizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită. În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP.
  • Persoana fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație.
  • Persoana fizică trebuie să domicilieze pe raza teritorială a primăriei unde se află în evidențele fiscale autovehicului uzat pentru care solicită finanțare.
  • Persoana fizică se va înscrie în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista prevăzută în aplicația informatică și pe site-ul AFM.
  • După înscriere, AFM transmite lista persoanelor fizice înscrise, către primăriile partcipante în cadrul Programului.
  • Persoana fizică transmite documente, conform procedurii interne a primăriei; procedura va fi publicată pe pagina de internet a acesteia", a transmis AFM.

Bani de la primărie pentru casarea maşinilor vechi

Prin intermediul programului, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească maşinile vechi pentru a fi casate

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;

b) la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;

c) are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;

d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului).

 

Pin It