Pestă porcină la Cilieni

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

cilieni pestaMedicii veterinari au prelevat două probe de la procii din două gospodării din Cilieni, ambele fiind pozitive. Probele au fost transmise, marți-dimineață, pentru confirmare, către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă. 

Proprietarii achiziționaseră porcii din aceeași sursă, o altă gospodărie, tot din Cilieni, unde de asemenea s-au făcut prelevări de probe, rezultatele, în acest caz, fiind negative, ceea ce-i face pe medicii veterinari să verifice alte surse de răspândire a bolii. 

Medicii veterinari au confirmat două cazuri de pestă porcină africană în Cilieni. Analizele au fost prelecate de la cadavrul unui porc și de la un altul dintr-o altă gospodărie. Ambele suine fuseseră cumpărate de la același crescător. In cursul anchetei au fost prelevate analize și de la porcii din gospodăria vânzătorului , dar acestea au fost negative.

Pentru a reduce riscul răspândirii pestei porcine africane de la cele două focare, medicii veterinari au luat o serie de măsuri. În Cilieni , in acest moment există 722 de exploatații dintre care in 179 se cresc aproximativ 490 de suine. Crescătorii de suine din Cilieni s-au mai confruntat în toamnă cu acestă boală, atunci au fost uciși 28 de porci. Restricțiile în localitate au fost ridicate in urma cu mai putin de patru muni, in aprilie.

Din cauza focarului de pestă porcină de la Cilieni, autorităţile locale au decis să includă două localităţi în zona de protecţie şi cinci sub supraveghere.

 „În data de 9 iulie a fost aprobat, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, întrunit în şedinţa la Instituţia Prefectului Olt, programul de măsuri privind suspiciunea de pestă porcină africană şi măsurile care se impun în zonele de restricţie. Astfel, localitățile care se încadrează în zona de protecție de trei kilometri sunt UAT Cilieni şi Potlogeni (UAT Tia Mare)”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Localitățile care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Plăviceni, Rudari, Rusăneşti, Tia Mare, Izbiceni. Şi fondurile cinegetice aferente, adică Fondul de Vânătoare 56 Tia Mare, Fondul de Vânătoare 48 Scărișoara şi Fondul de Vânâtoare 49 Rusănești, sunt sub supraveghere.

 
Free Joomla! templates by Engine Templates
loading...