A început a 24-a ediție a Festivalului „Călușul Românesc” la Slatina

calusul romanescSlatina a devenit pentru al 24-lea an Capitala călușului. Concursul național al copiilor „Călușul Românesc” a debutat joi, 4 iulie, când cete de călușari, căiuți și călușeri din mai multe județe ale țării, inclusiv Olt, dar și ansambluri folclorice au colindat instituții publice cu sediul în Slatina.

La Primăria Slatina, gazdele invitaților de la „Călușul Românesc” au fost primarul Emil Moț, viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, dar și alți angajați din primărie.

„Timp de câteva zile, Slatina va fi, pentru dumneavoastră, casa voastră. Nea Iliuță Brăileanu este omul acestui concurs și vă pot spune că este un tezaur de om, un om implicat să ducă la bun sfârșit tot ce își propune. Este purtătorul tradițiilor, iar dacă nu era dânsul, această tradiție, acest dans al călușarilor și, bineînțeles, această muzică oltenească a noastră nu erau unde sunt acuma. Slatina este casa voastră pentru câteva zile, să vă simțiți bine, să vă distrați, să aveți succes la concurs și, bineînțeles, să îl ascultați pe marele nostru maestru, pe Iliuță Brăileanu, fără de care această tradiție nu era unde este acuma. Dragi călușari vreau să văd cum câștigați, să aveți succes, să aveți distracție la Slatina”, a spus edilul.

 La rândul său, preşedintele CJ Olt Marius Oprescu a fost gazda dansatorilor şi instrumentiştilor, care au prezentat un frumos program artistic. Căluşarii au „furat” ca de obicei spectacolul.

„Așa cum spunea și domnul Brăileanu, suntem la a XXIV-a ediție, peste 2.000 de participanți la acest eveniment. De astăzi ( joi, 4 iulie n.r.) încolo, timp de câteva zile, 60 de formații din județul Olt, 20 de formații din țară, dar și două formații internaționale sunt la noi în municipiu. Asta arată, încă o dată, că Slatina este adevărata Capitală a călușului românesc. Și mai arată un lucru arată, că acest dans specific românesc, pe care nu-l găsim în foarte multe locuri, va avea viitor și va fi dus mai departe de toți acești copii care participă an de an la acest eveniment. În județul Olt, de la Rusalii încoace, se joacă călușul în fiecare zi și încă nu s-a oprit. Este un lucru foarte bun că aceste tradiții sunt duse mai departe de către acești copii. Vreau să felicit și eu instructorii, profesorii și părinții pentru că reușesc să insufle acestor copii acest dans minunat și ducerea tradițiilor românești mai departe și sunt convins că acești copii, cu siguranță, iubesc România. Felicitări și mult succes tuturor”, a spus președintele forului județean Olt.

 Organizatorii au estimat participarea a peste 2.000 de copii și tineri.

„Concursul nostru a debutat cu aceste demonstrații de virtuozitate ale formațiilor participante la cea de-a 24-a ediție a evenimentului maraton ‘Călușul Românesc’. Cu toții am văzut cu plăcere programul prezentat de ansamblul din Cehia și impresionantă a fost și demonstrația de virtuozitate a călușărilor români, copii români care locuiesc în Torino, Italia, și pe această cale vreau să îl felicit din nou pe coregraful Iurie Răileanu, originar din Republica Moldova, pentru această inițiativă. Au fost 400 de copii care au lansat cu virtuozitate și cu plăcere ne pregătim pentru paradă și invităm locuitorii municipiului nostru în număr cât mai mare să vadă tabloul coregrafic pe care l-am pregătit”, a declarat directorul Palatului Copiilor Slatina, Iliuţă Brăileanu.

Program

Joi, 04.07.2024

– ora 08,30 – 09,30 – Vizită și demonstraţii artistice la sediul Inspectoratului Şcolar Județean Olt

– ora 09,30 – 10,30 – Vizită şi demonstraţii artistice la sediul Primăriei Municipiului Slatina

– ora 10,45 – 11,45 – Vizită şi demonstraţii artistice la sediul Consiliului Judeţean Olt

– ora 18,00 – 19,00 – Organizarea formaţiilor pentru parada portului popular –

Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor

– ora 19,00 – 19,30 – Parada portului popular pe traseul: Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor

– Magazinul Winmarkt (Oltul)- B-dul A.I.Cuza – Parcul Tineretului

– ora 19,30 – 19,50 – Deschiderea oficială

 Tablou coregrafic ”Nu e român ca olteanul!”

– ora 20,00 – Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului

 Vineri, 05.07.2024

– ora 09,00 – 13,00 – Spectacol -concurs – Sala de spectacole a Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina

– ora 09,30 – 10,30 – Vizită și demonstrații artistice la sediul Prysmian Cabluri și Sisteme S.A.

– ora 11,30 – 12,00 – Întâlnirea festivă a reprezentanților tuturor formațiilor invitate cu oficialitățile județului, în Sala de festivităţi a Consiliului Județean Olt

– ora 17,00 – 18,30 – Concurs în sala de spectacole a Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina

– ora 18,45 – Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului Slatina

 Sâmbătă,06.07.2024

– ora 11,00 – 13,00 – Simpozion ”Obiceiuri și tradiții zonale”- Corabia

– ora 18,00 – Festivitatea de premiere – Gala laureaţilor

 Duminică, 07.07.2024

– ora 09,00 – 12,00 – Vizite la edificii culturale din județul Olt pentru formațiile din țară

Pin It