Secetă pedologică în Dobrogea, Moldova, Muntenia şi Oltenia

recolta paieAprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, în timp ce în Dobrogea şi pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia se va menţine seceta pedologică, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 29 septembrie - 5 octombrie 2023.

"Aprovizionarea cu apă în stratul 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Banatului, local nordul, estul şi centrul Moldovei, nord-vestul, vestul, izolat estul şi sud-vestul Munteniei, nordul, estul şi sudul Olteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, estul, local centrul, sudul şi izolat nord-estul Transilvaniei şi nord-estul Banatului", potrivit prognozei ANM.

În general, regimul hidrotermic din aer şi sol va permite desfăşurarea în ritmuri normale a proceselor de maturare la speciile de prăşitoare şi pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat în aproape toată ţara, exceptând arealele agricole afectate de seceta pedologică, unde acestea se vor desfăşura în continuare cu dificultate.

În această perioadă se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol, precizează specialiştii ANM.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12 şi 25 de grade Celsius în toate zonele de cultură, abaterile termice pozitive fiind de 1 şi 7 grade. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18 şi 30 de grade, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă a aerului se va situa între 6 şi 20 de grade la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

Pin It
Tags: