Explozie la bordul unei nave aflate în apropiere de Sulina. Ar fi fost lovită de o mină marină

explozie nava sulinaO explozie a avut loc în această dimineață la bordul unei nave cargo civile, aflate în Marea Neagră, la 16 mile marine (circa 30 de km) de Sulina. Echipajul de 12 persoane de la bord a fost evacuat. Nu este clar dacă explozia a fost cauzată de o mină marină sau a fost o problemă la sala mașinilor.

„În data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF, de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.

La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM. Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română“.

Potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN, ar fi vorba despre o nava cargo civilă, sub pavilion Togo. Explozia a avut loc în zona sălii mașinilor, dar nu este clar dacă a fost provocată de un factor exterior, cum ar fi o mină marină, sau de o problemă de la bordul navei.

Echipajul de 12 persoane al navei a fost evacuat de o navă a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare: sunt șase sirieni, un libanez, patru turci și un egiptean. Cel puțin unul dintre marinari este grav rănit, cu arsuri.

Nava a rămas fără alimentare cu energie electrică. În momentul exploziei, vaporul era ancorat. Din cauza că nu mai exista energei electrică la bord, ancora nu poate fi ridicată.

Potrivit informațiilor transmise de Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), echipajul navei SEAMA, sub pavilion Togo, a fost evacuat în intervalul orar 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25.

ăpitanul şef al Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a declarat, pentru AGERPRES, că, la solicitarea comandantului vasului, toţi cei 12 membri ai echipajului au fost aduşi în Portul Sulina în condiţii de siguranţă şi sunt evaluaţi din punct de vedere medical.

"Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Căpitănia Portului Tulcea a început ancheta pentru stabilirea cauzelor naufragiului. Dacă explozia a fost din cauza unei mine rămâne să stabilească Ministerul Apărării", a precizat Dan Ichim.

La operaţiunea de salvare a echipajului navei comerciale au participat şi reprezentanţi ai Gărzii de Coastă cu mijloace specializate şi ai Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare. Foto: ARSVOM

Pin It